h1

D’Arpanet a les xarxes socials: quina és la clau de l’èxit d’Internet

26/01/2012

En pocs anys hem vist com un projecte militar (ARPANET) s’ha convertit en la popular xarxa Internet i això ha estat possible, tal com indica Manuel Castells, gràcies a la conjunció d’una sèrie de condicionants:

 • des d’un punt de vista tècnic:  la revolució de les tecnologies de la informació i la comunicació,
 • des d’un punt de vista econòmic: la crisis i reestructuració del industrialisme i
 • des d’un punt de vista social: els moviments socials i culturals


Entre el nombrosos canvis tecnològics que s’han produït des de l’inici del projecte militar podem destacar: una arquitectura oberta de treball en xarxa, la comunicació per paquets, els protocols TCP/IP, ftp, i http, el correu electrònic (SMTP) i el desenvolupament del WWW i l’aparició del llenguatge de marques i de l’hipertext, canvis tecnolòigcs que juntament amb les facilitats d’interconnexió, flexibilitat, adaptabilitat, diversitat i capacitat de supervivència de la xarxa i l’evolució i la difusió dels ordinadors ens han fet estar en una constant evolució tecnològica.

Si ens fixem en l’àmbit econòmic, s’ha de destacar la crisi i la reestructuració del sistema capitalista i la necessitat de trobar un nou paradigma econòmic, la important aportació econòmica feta al projecte militar, a les Universitats i posteriorment a les empreses privades, la comercialització que es va fer de la xarxa en una societat en procés de globalització (amb la seva lògica de benefici i rendibilitat) i la participació de la Universitat amb el seu afany no lucratiu i la utilització de la seva xarxa de col•laboració internacional.

Des d’un punt de vista social, els moviments que van sorgir orientats a transformar els valors de la societat, van arrelar en entorns universitaris i van fomentar el treball col·laboratiu i en xarxa de les persones d’aquest àmbit que s’anaven incorporant al projecte. Els investigadors van permetre l’accés lliure i obert als seus documents i als seus protocols, cosa que va permetre sumar coneixements en una mateixa direcció. Compartir descobriments i coneixements, comunicació entre iguals, treball col·lectiu en xarxa: una nova cultura organitzativa com a contrapunt de la visió empresarial.

Els propis usuaris de la xarxa, convertits en consumidors i productors (prosumers) igual que els participants inicials del projecte, han ajudat a la seva configuració donant forma a les seves pròpies necessitats. Una d’aquestes necessitats, la d’afiliació segons la piràmide de Maslow, està en la base del concepte de xarxa social. La necessitat de compartir i comunicar-se són dos aspectes que han contribuït a la popularització d’Internet.

Tal com diu Abbate, l’èxit d’Internet es deu al compromís amb la flexibilitat i la diversitat en el disseny de la xarxa, que permet acollir varietat de tecnologies, combinat amb un estil de gestió informal i inclusiu. No ha estat un fenomen sobtat, sinó el resultat d’un llarg camí. No es una història d’uns quants inventors heroics, sinó que és deu a la participació i a la col•laboració de molts actors durant un període de temps suficientment llarg per fer madurar la tecnologia i els coneixements que la sostenen.

Enllaços d’interes:

 • Castells, M. (2006). La sociedad Red: una visión global. Alianza Editorial, Madrid,
 • Castells, M. La Galaxia Internet. Barcelona: Areté, 2001
 • Sassen, S (2007). Una sociología de la globalización. Katz Editores, 2007
 • Abbate, J. (2000). Introduction. Inventing the Internet. Cambridge: MIT Press.
Anuncis

4 comentaris

 1. És interessant recordar de tant en tant d’on sorgeix tot l’entramat lligat a les tecnologies en xarxa i més en moments en que es discuteix sobre formes de control, ahir megaupload, avui twitter….
  seguirem les teves aportacions 🙂

  http://actuable.es/peticiones/twitter-a-censura


 2. […] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } ecaparros.wordpress.com – Today, 4:10 […]


 3. […] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } ecaparros.wordpress.com (via @cristinavalles) – Today, 4:11 […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: