h1

Transparència i Llei de Transparència

07/04/2012

Com diu Antonio Gutiérrez Rubí al llibre La Política Vigilada: “Si se hace pero no se puede decir, ni saber, ni mostrar … es que quizás, no debería hacerse“.

Què vol dir transparència?

D’alguna manera es pot parlar de transparència des de dues vessants diferents: d’una banda la transparència respecte a les acciones del govern, de les institucions i dels representats, que correspon a rendició de comptes als ciutadans (accountability) i de l’altre respecte a l’obertura de les dades produïdes per les diferents Administracions (open data).

En les dues vessants indicades les TIC juguen un paper molt important: d’una banda, facilitant l’accés a la informació, que estigui disponible a un sol “clic” de qui ho vulgui consultar i de l’altre possibilitant el tractament d’aquesta informació i permetent la seva reutilització, ja sigui per aprofundir i comprendre les accions que han fet els representats, governs i institucions (que respondria a la pregunta que s’ha fet dels meus impostos?) o perquè empreses i ciutadans puguin reutilitzar aquestes dades directament, sense haver d’invertir recursos, temps i diners en obtenir-les de nou, ni en adequar-les, amb tot el que això comporta d’aprofitament de recursos i reducció de despeses.

La transparència és una condició sinequanon per portar a terme un procés de regeneració democràtica i, en la meva opinió, és imprescindible per lluitar contra la corrupció i contra la desafecció política així com per fomentar la participació ciutadana:

  • A més transparència menys corrupció ja que serà més difícil portar a terme pràctiques il·legals o “quasi” il·legals sense que això es sàpiga ràpidament. Si no és per convicció, serà per vigilància i fiscalització.
  • A més transparència menys desafecció política: els ciutadans podrem veure què es fa, qui fa què i quin és el resultat obtingut. Una major transparència és el pas necessari (però no suficient) per recuperar el prestigi de la política i dels polítics.
  • A més transparència més participació: si hi ha més informació accessible que es pot consultar i, gracies a la reutilització d’aquestes dades, es possible aprofundir en els detalls que interessen sense patir “infoxicació”, s’està obrint la porta a una participació informada i amb coneixement que permetrà, a aquells ciutadans que vulguin, implicar-se en els afers públics que els interessin, més enllà de la decisió d’emetre el vot, cada quatre anys, en un sentit o en un altre

Open Data significa posar la informació del Sector Públic disponible en formats estàndards oberts, facilitant d’aquesta manera el seu accés i permetent la seva reutilització. Per tant, és un pas cap a la transparència, ja que posa la informació generada en les administracions a disposició de qui la vulgui consultar, però sobretot permet la seva reutilització: hi ha tota una comunitat de ciutadans i empreses que sabran reutilitzar aquestes dades i donar valor afegit trobant noves utilitats d’interès diferents a les que inicialment servien.

OpenData

Imatge 1

Avantprojecte de llei de transparència

A començaments del s.XXI, España encara no te una llei de transparència i és l’únic país de la Unió Europea amb més d’1 milió d’habitants que no disposa d’una llei d’aquest estil.

Imatge 2

Per contra, trobem que països com Suècia, disposen d’una llei de transparència des de fa alguns SEGLES !!!!! (s. XVIII, any 1766) . Ens hem de posar al dia, no?

El passat 23 de març es va aprovar en Consell de Ministres l’avantprojecte de llei de transparència sota el nom “Avantprojecte de llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern” que es pot consultar al següent enllaç:  http://www.leydetransparencia.gob.es/anteproyecto/index.htm

El fet de presentar l’avantprojecte de llei de transparència i obrir una consulta pública, malgrat totes les mancances que sembla que te tant l’un com l’altre, és un fet positiu. S’han fet molts anàlisis de l’avantprojecte de llei (en trobareu alguns relacionats al final d’aquest apartat). Voldria destacar únicament alguns dels punts que m’han cridat més l’atenció:

Pel que fa a la forma:

  • Període de participació curt: s’ha presentat l’avantprojecte de llei seguit d’una consulta pública, que és un fet positiu, però deixant únicament 15 dies per fer aportacions (coincidint amb la Setmana Santa) sense que hi hagi hagut un període previ d’informació. Des del meu punt de vista, aquest fet redueix la participació a experts i persones interessades en aquest tema (informades prèviament) o a una participació sense tenir la informació suficient, donat el poc temps disponible per veure les argumentacions fetes.
  • Consulta pública poc transparent: que no permet veure les aportacions que s’han anat fent. Tenir accés a aquestes aportacions ajuda a tenir en compte aspectes que han pogut passar per alt o a tenir en compte altres punts de vista. Al no veure aquestes aportacions hi haurà desconeixement sobre el nombre i l’ús que es fa d’aquestes aportacions, quines s’han tingut en compte i quines no i del motiu de la seva estimació / desestimació. No seria positiu veure els comentaris que s’han anat fent a cada un dels articles? Des del meu punt de vista, una forma gens transparent de participació.

Pel que fa al contingut:

  • Abast: com pot quedar fora de l’abast de la llei la Casa Reial? I els partits politics, i els sindicats?
  • Format de les dades: les dades que es facilitin haurien d’estar disponibles en estàndards oberts, facilitant d’aquesta manera el seu accés i permetent la seva reutilització. Entenc que això hauria de ser una obligació. Potser haurem de començar a pensar en iniciatives tipus “Apadrina una resposta”, tal com es va fer amb “Apadrina un diputado” o “Apadrina un senador”
  • Silenci negatiu: no es una bona forma de fomentar la resposta per part de l’Administració
  • Protecció de dades i accés a la informació pública:sembla que hi ha un zel excessiu a la protecció de dades que juntament amb el fet de no reconèixer l’accés a la informació pública com un dret fonamental, farà que en cas de dubte entre protecció de dades personals i accés a la informació pública es decanti per la protecció de dades, que te recolzament com a dret fonamental, en lloc de l’accés a la informació pública, que no el te. Caldria tramitar-ho com a llei orgànica i reconeixer el dret d’accés a la informació pública com un dret fonamental.
  • Sancions: no hi ha. Què passa si s’incompleix aquesta llei?

Com he comentat són molts els articles que han anant analitzant aquesta llei de transparència. Us relaciono algun dels que he consultat per si voleu aprofundir en aquest anàlisi:

i l’extens recull que des de Pacto por la transparència han fet dels articles publicats fins a la data: Para un debate sobre la Ley de Transparencia y Buen Gobierno

Finalment, comentar que es poden fer els comentaris a aquest avantprojecte de llei fins el proper 10 d’abril i que també hi ha en curs la iniciativa “Pónganle coto a la corrupción: ¡Transparencia Ya!” engegada des d’Avaaz.org i que es pot signar per demanar al govern que presenti un avantprojecte de llei de transparència forta i exhaustiva.

Si finalment es corregeixen les mancances que s’han apuntat en els anàlisis esmentats i es tenen en compte les aportacions que es recullen en els mateixos, el text final potser arribarà a correspondre les expectatives que havia generat la seva presentació i aconsegueixi situar-nos, finalment, en línia amb els països que ja tenen aprovada una llei de transparència d’acord amb els estàndards internacionals.

Notes:

Imatge 1: obtinguda de l’artícle “L’accés lliure a les dades públiques genera oportunitats de negoci”

Imatge 2: obtinguda a la presentació de “tuderechoasber.es” que va tenir lloc a Barcelona el 5 de març de 2012.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: