h1

T’interessa l’Open Data?

27/10/2012

T’interessa la transparència? Et seria d’utilitat poder accedir a dades que te l’Administració? Si has respost que si a alguna d’aquestes preguntes aleshores ……. t’interessa l’Open Data.

Què és l’Open Data? La Xarxa d’Innovació Pública (XIP) el defineix en el seu ideari de la forma següent:

Consisteix a posar la informació que té l’Administració a l’abast de tothom, per a qualsevol ús, en formats digitals, estandarditzats i oberts seguint una estructura clara que en permeti la comprensió, i facilitar, al mateix temps, l’accés a aquests recursos informatius per tal de fomentar la reutilització  de la informació del sector públic, inclosa l’automàtica.

Accés a la informació, formats estàndards, oberts i reutilitzables … l’obertura de dades permet la reutilització d’aquestes dades al mateix temps que fomenta la transparència de l’Administració. Transparència, ja que posa, a disposició de qui vulgui consultar, la informació que està en mans de l’Administració. Reutilització, perquè ho fa en un format digital, estàndard, obert i estructurat que permet que qui vulgui pugui utilitzar-les, sense haver de tornar a genera-les, amb el que això suposa de reducció de costos.

L’obertura de dades és una de les peces que conformen un Govern Obert. En aquest vídeo podeu veure que és open data i per a què serveix (és en anglès però si voleu el podeu veure amb subtituls en aquest enllaç):

Si hi esteu interessats, els propers dies hi ha dos esdeveniments a Barcelona relacionats amb l’Open Data:

  • 9/11/12: tindrà lloc la “I Jornada de Dades Obertes a Catalunya” que a partir de la pregunta “Per què cal obrir dades i reutilitzar-les?” te com a objectiu de divulgar l’obertura de dades i la reutilització a Catalunya a partir d’experiències i casos pràctics.

Mentrestant, si voleu conèixer més sobre aquest tema us podeu apuntar al curs sobre Open Data, obert i gratuït, que està fent la UNED. Es tracta d’un curs de 30 h lectives que te una durada de 3 mesos o també podeu aprofundir en aquest tema mirant la 24ª Sessió web que va tenir lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació amb el títol L’obertura de dades (open data) a Catalunya

Finalment, podeu conèixer la Situació legal de l’obertura de dades (#OpenData) a Espanya. si us interessa la part legal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: