h1

Transparència real

05/02/2013

transparencia_ogov_xip

Carlos de la Fuente @carlosdlfuente, Alberto Ortiz de Zarate @alorza i Marc Garriga @mgarrigap han fet una petició, mitjançant Change.org, dirigida als responsables de tots els partits polítics espanyols: que tots els partits siguin transparents i obrin les seves dades.

Aquestes tres persones, amb una amplia experiència en temes de transparència, presenten una sèrie de propostes concretes que tenen com a objectiu assolir una transparència real, acabar amb la corrupció i retornar legitimitat a les organitzacions polítiques.

L’esquema de les propostes és el següent:

1er. pas – Desemmascarar la corrupció existent i instal·lar una cultura de tolerància zero

  • Netejar i reciclar, abans de transparentar els partits
  • Instal·lar un estat de tolerància cero.

2n. pas – Implantar un sistema d’informació exhaustiu i obertura del mateix en format open data

  • Digitalizació per facilitar una transparència real.
  • Publicar les dades en obert.
  • La societat podrà exercir així la seva funció de control.

A la petició podeu veure la descripció d’aquestes punts i les dades que, com a mínim, s’haurien d’incloure.

Cada cop que necessitem una dada i no podem consultar-la, cada vegada que davant una pregunta no hi ha dades ni resposta, cada vegada que no es pot contrastar una informació amb dades, cada nou cas de corrupció, és un pas més que allunya a la classe política dels ciutadans als que diuen i han de representar.

Vull destacar que, com indiquen a la petició, la transparència i l’avaluació contínua són dos elements necessaris per la bona salut democràtica d’aquest país i per això és important que a l’àmbit d’aplicació de la futura Llei de Transparència quedin inclosos no només el partits polítics sinó també totes aquelles organitzacions (p.e: Sindicats) o institucions (p.e: La Casa Real) que  reben diners de pressuposts públics i que, a més, el dret d’accés a la informació sigui reconegut com un dret fonamental.

Però aqueta petició és concreta i està centrada únicament en els partits polítics i en les organitzacions que els envolten, perquè poden obrir, si volen, moltes de les seves dades i de la informació de la que disposen, sense esperar que una llei ho exigeixi. La transparència no és una qüestió de “poder fer-ho” sinó de “voler fer-ho “. Aquesta petició està dirigida a les persones que han de tenir aquesta voluntat: als responsables dels partits polítics, que es presenten com a líders capaços de portar a terme projectes complexes. El primer projecte que haurien de està dintre de les seves organitzacions y ha de ser el de la transparència.. NO valen excuses: si volen, poden. La pregunta és clara ¿VOLEN?

Pregunta’ls-ho signant aquesta petició.

Fotografia: Imatge obtinguda de la Infografia de govern obert eleaborada per la Xarxa d’Innovació Publica
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: