h1

Transparència i accés a la informació : necessitat, obligació o convicció?

02/03/2014

Transparència i accés a la informacióAl juny del 20J13 vaig finalitzar, a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el “Màster en Societat de la Informació i el Coneixement” amb el projecte “La necessitat de la transparència”. He revisat aquest treball inicial, l’he modificat, adaptat, he afegit alguns exemples … fins arribar al document “Transparència i accés a la informació : necessitat, obligació o convicció?” que us presento aquí.

Aquest és el pròleg:

“En els últims anys s’estan produint una sèrie de protestes i demandes que posen de manifest un descontentament global, una desconfiança en els governs i en les institucions, una exigència d’una millor gestió dels recursos disponibles i una demanda de canvi en les polítiques que se estan portant a terme en tots els àmbits.

Totes aquestes demandes i protestes es produeixen en un context de crisis econòmica que s’està utilitzant per part dels governs, de forma reiterada, per justificar retallades en serveis, i moltes vegades en drets, al conjunt de ciutadans. Es possible que en aquests moments de crisis econòmica es vegi més necessària l’exigència de transparència, no ja com un dret per accedir a la informació, sinó com un mecanisme de defensa dels propis interessos. A què es destinen els nostres diners? Quines són les despeses i quines les inversions que s’estan fent? Quins són els serveis que s’estan donant i quin s’estan deixant de prestar? Sembla que va ser Napoleó el que va dir que els homes lluiten millor pels seus interessos que pels seus drets i, potser, això també és aplicable ara.

En el context actual, si parlem de transparència no podem deixar de parlar de corrupció, no només des d’un punt de vista ètic o de qualitat democràtica, sinó també des d’un punt de vista econòmic i de gestió eficient dels recursos disponibles: què suposa la corrupció en els pressupostos públics? I en el de les empreses? Quins servies es podrien prestar o mantenir si es reduís la corrupció? Quin impacte tindria una major transparència?“

Podeu continuar llegint el document complert (de momento en la versió en castellà) “Transparencia y accesos a la información: ¿necesidad, obligación o convicción?” en el que trobareu els capítols següents:

  • Què entenem per transparència?
  • Dret d’accés a la informació pública
  • Control por part de la societat
  • Efectes de la transparència
  • Dades Obertes
  • El paper de las TIC
  • Ciutats intel·ligents

Espero que sigui del vostre interès. Qualsevol dubte, suggeriment o comentari que vulgueu fer estaré encantada de rebre’l a la següent adreça ecapfri@yahoo.es.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: